Excursii

Statiunea Durau, precum si imprejurimile, sunt incarcate de istorie si farmec mistic. De la plimbari si trasee in masivul Ceahlau si pana la minunatele manastiri unice in Europa, zona este bogata in obiective naturale si istorice.

Vizite la manastirile din jud Neamt: Manastirea Durau, Agapia, Varatec, Bistrita, Secu, Sihastria, Petru-Voda, Sf. Ilie (Toplita).

Case memoriale: Ion Creanga, Veronica Micle, Calistrat Hogas


 

Manastirea Neamt

Manastirea este ridicata de catre Petru I Musat in secolul al XIV-lea. Multe secole mai tarziu, in 1907 mitropolitul Veniamin Costachi infiinteaza o tipografie aici. Manastirea gazduieste in prezent si o biblioteca ce contine peste 15.000 de volume, unele dintre ele avand mai mult de 600 ani vechime.

14 noiembrie 1497 este ziua in care Stefan cel Mare sfinteste biserica cu hramul Inaltarii Domnului.


 

Manastirea Agapia

Manastirea a fost ridicata de Petru Rares si de sotia sa Elena, intre anii 1527-1538 sau 1541-1546 – nu se stie inca cu exactitate.

Agapia a fost refacuta intre anii 1858-1862, cand Nicolae Grigorescu a realizat: „Minunile … vrednice de buna pictura italiana a veacului al XVII-lea sau de mesterii directiei clasice de la inceputul veacului trecut…” (Nicolae Iorga).


 

Manastirea Secu

Situata in comuna Vanatori din judetul Neamt a fost inaltata in 1602 de Nestor Ureche, tatal cronicarului Grigore Ureche. Din 1968 a inceput restaurarea manastirii, sub ingrijirea parintelui patriarh Iustin, mitropolitul Moldovei si Sucevei.

 


 

Manastirea Sihastria

A fost inaltata in anul 1655. Anul 1734 este anul in care episcopul Ghedeon de Husi construieste o noua biserica pe locul celei vechi. Foarte aproape de manastirea Sihastria se afla Schitul Sihla si Pestera Sfintei Cuvioase Teodora.